Blog

HDR staat voor High Dynamic Range en komt er kort gezegd op neer dat je van meerdere foto's met verschillende belichtingen 1 foto maakt. Dit doe je om zowel de donkere als de lichte delen in de foto beter uit te laten komen. Je hebt dan veel kleur en detail in zowel de donkere als de lichte delen. In veel situaties heb je bij landschapsfotografie last van het feit dat je sensor een groot verschil in lichte en donkere delen moet zien te overbruggen. Dit vinden ze moeilijk en daardoor krijg je vaak van die zogenaamde vlees nog vis foto's. De donkere delen bevatten weinig detail (te donker), terwijl de licht delen juist weer te licht zijn. Daarom maak ik vaak een belichtingstrapje (bracketing) in het veld. Bijvoorbeeld een foto van dezelfde setting (bij voorkeur vanaf statief) met de volgende instellingen: -2, -1, 0, 1, 2. Deze cijfers staan voor de mate van over- of onderbelichting en kun je ook handmatig aanpassen door gebruik te maken van de +- knoppen op je camera. Het samenvoegen tot 1 foto gaat met behulp van HDR Efex Pro2. Dit is een plugin in Lightroom. Ik ben erg te spreken over deze plugin. Resultaten zijn veel natuurlijker dan bijvoorbeeld Photomatix of andere HDR-applicaties die ik ken. Het blijft wel zaak om niet te overdrijven. Want ook met met HDR Efex Pro2 kun je behoorlijke extreme resultaten krijgen. Ze werken een preset library. Na het samenvoegen kun je kiezen uit verschillende 'smaakjes' voor wat betreft het eindresultaat. 

Hierbij een aantal HDR voorbeelden. De laatste 2 foto's is dezelfde plek (Posbank). De eerste foto is gemaakt met 2 grijsverloopfilters (2 en 3 stops) en de tweede foto is gemaakt met HDR (5 foto's samengevoegd).

Meer over HDR is te lezen in het praktijkboek landschapsfotografie. Misschien schrijf ik binnenkort nog wel een keer een uitgebreider artikel over HDR.

Comments are closed.