Het voorjaar is nu in alle hevigheid losgebarsten. De kikkers en padden lijken wel uit de grond te kruipen. Dit is ook een ideale tijd om op zoek te gaan naar slangen. Omdat ze koudbloedig zijn hebben ze nog veel zon nodig om op te warmen na een koude nacht. De adders kunnen zo wel urenlang op 1 plekje liggen. En als je die plekjes eenmaal weet is het een koud kunstje om ze te vinden. Zo zag ik er vandaag 4 op een rij in de zon liggen.
Om er een mooie foto van te maken is weer een tweede. Ze liggen vaak een beetje verscholen tussen heidestruikjes of pijpenstrootje en ik wil ze ook niet verstoren in het zonnebaden. Adders hebben in het voorjaar alle energie nodig. Maar met de 300 mm + 1.4 TC lukt het toch wel om wat plaatjes te schieten zonder dat ze er last van hebben. Hier een portretje van een mannelijke adder. Wat een heerlijk vuile kop hebben ze toch! Het al iets blauw wordende oog kondigt overigens een naderende vervelling aan. In maart vind je meestal eerst de mannetjes (zijn donkerder, meer zwart). Later heb je ook kans op vrouwtjes, al zijn die moeilijker te vinden.
Ook trof ik deze week een hazelworm aan op het wandelpad. Ze gebruiken vaak de paden om net wat meer zonnewarmte mee te pakken. Wel een gevaarlijk stekje om te zonnen, want ik stapte er al bijna op. Hier een foto om ook aan te geven in welke omgeving ze voorkomen. Ik ben er naast gaan liggen en hij vond het allemaal prima. Zijn naam is niet voor niets in het engels ‘slow worm’. Overigens is dit geen slang, maar een hagedissensoort zonder poten.
Een weekje laag bij de grond dus. Dit is wat mij betreft een belangrijke les als je dieren wilt fotograferen. Zoek hun niveau op. Kijk ze recht in de ogen. De foto’s worden er vele malen beter van. Er zit ook een symbolische les in. Als we ons begeven op ‘hun niveau’ kunnen we ze beter begrijpen. Deze les heb ik vandaag ook meegegeven aan mijn jongste dochter. Op school is er een fotowedstrijd met als thema ‘het voorjaar’. Tsja, en daar moeten mijn dochters natuurlijk aan meedoen! Hier mijn jongste in actie in onze voortuin.