Per 1 juli is het jachtseizoen op zwijnen geopend. Dus dacht ik, laat ik dan ook maar eens een paar dagen met de camera en telelens op zwijnenjacht gaan. De meeste kans maak je ‘s ochtends vroeg. Ze blijven dan actief en het licht is ook vaak het mooist. En ze zitten er momemteel volop. De schatting is dat er momenteel ruim 6000 rondlopen op de Veluwe.

Het vinden van de zwijnen is dan ook geen probleem. Wat wel lastiger is, is om ze mooi om de foto te krijgen, want ze zitten vaak in donkere stukken bos. Maar op sommige plaatsen willen ze ook nog wel de open velden optrekken op zoek naar voedsel. Zo ook op de Planken Wambuis. Ik zorgde ervoor dat ik tegen de wind in liep, zodat ze me pas erg laat in de gaten hebben. Zeker omdat ze verscholen zitten in het hoge gras. Maar als ze dan even omhoog komen, om te kijken wie er aankomt, levert dat een grappig beeld op. Vooral de oren zijn erg komisch. Daarnaast vind ik het ook altijd boeiend om de dieren vast te leggen in het landschap. De tweede foto is daar een poging toe.
Wat betreft de ‘echte’ zwijnenjacht. De jagers mogen ruim 5000 varkens afschieten dit jaar. Het streven is om 60% te verwezenlijken in juli en augustus. Hoewel ik niet principieel tegen jacht gaat het hier wel om erg hoge aantallen. Aan de andere kant is dit nog maar een fractie van wat aan gewone varkens geslacht wordt in de slachterijen. En dan kun je naar mijn mening beter een zwijn kopen dat lekker heeft kunnen rondlopen op de Veluwe. Wel bekruipt me wel eens het gevoel of het niet anders zou kunnen. Jaarlijks ruim 80% van de populatie afschieten komt op mij nu eenmaal niet over als goed rentmeesterschap. Nu snap ik ook wel dat niets doen ook geen optie, maar het zou toch anders moeten kunnen. Wie het weet mag het zeggen.

Comments are closed.