Gisteren voor het eerst (ik ben nog geen jaar lid) naar de fotowedstrijd geweest van de VNF in Apeldoorn. Dit is een club waar een goede 100 natuurfotografen bij zijn aangesloten. Ik voel me daar nog steeds een tikje nieuw, al is het wel zo dat ik steeds wat meer mensen leer kennen. Van mijn fotomaatje had ik al begrepen dat de avond waarop per categorie de mooiste foto’s worden gekozen altijd een druk bezochte avond is. En inderdaad, daar aangekomen stond de parkeerplaats al vol. Iets te vol volgens de lokale Jeu de Boules-vereniging, want een paar bolides stonden op de baan geparkeerd! Nadat dit ongemak was verholpen kon de avond beginnen.
Maar niet voordat eerste alle USB-sticks waren geladen op de laptop. Dat was even in de rij staan. Wat dat betreft kon je beter met dia’s aankomen, want daar was de rij aanzienlijk kleiner. Volgens een wat ervarener lid wordt het aantal dia’s elk jaar kleiner. Dus zelfs tot de soms wat conservatief ingestelde natuurfotografen is digitaal volledig geaccepteerd. Er wordt niet eens meer over gediscussieerd, en dat zegt denk ik genoeg. Eerst moest ik zelf nog een selectie binnen mijn selectie maken, want het bleek dat je maar met 5 beelden mocht meedoen (ik had er 10!). Achteraf begreep ik wel waarom. Nu kregen we al zo’n 200 foto’s voorgeschoteld, en dan is het op een gegeven moment wel genoeg. De foto’s waren onderverdeeld in 5 categorieën. De eerste categorie was landschappen, gevolgd door zoogdieren, vogels, macro en dichtbij en het jaarthema ‘tussen zonsopkomst en zonsondergang’. Dit alles werd per categorie 2x getoond (1x snel en 1x zodat je kon meeschrijven). Dan mocht je je persoonlijke top-3 samenstellen. Na ongeveer een uur hadden we alles gezien en was het tijd voor een drankje. Behalve dan voor 6 vrijwilligers die zich op het stemmen tellen stortten. Gelukkig bleven Floridaanse toestanden uit en kon om goed 10 uur bekend gemaakt worden wie er bij de winnaars zaten.
De eerste categorie was landschappen, en zowaar de eerste foto die getoond werd was er 1 van mij! En wel de foto van het ‘Spoekebos’ uit de voorgaande post. Naar voren voor een prijs, waar ik echter maar kort van kon genieten, want het bleek dat ze me per ongeluk de eerste prijs hadden meegegeven. Dus weer terug met het mooie boek…. Maar even later mocht ik toch nog naar voren, want mijn andere inzending in deze categorie belandde op de eerste plaats! Dus toch nog het boek. Uiteraard ben ik blij met deze erkenning. Het is een vereniging waar erg veel goede fotografen bij zijn aangesloten en ik voel me nog een groentje. De winnende foto is overigens bovenstaande plaat.
In de andere categorieën viel ik niet in de prijzen, maar daar schaam ik me zeker niet voor. Wat een platen kwamen er langs. Ook in de categorie clubwinnaar was ik kansloos. Binnenkort op de site van de VNF alle winnaars, denk ik .
Aan de bar kon in gelijk mijn prijs (het boek Nature Unlimited van Rob Reijnen en Jan Vermeer) laten signeren, want beide heren stonden in levenden lijve aan de bar.
Al met al een leuke avond gehad. Een probleem, lastig om dit volgend jaar te evenaren…

Comments are closed.